Paznokcie miękkie lub rosnące w górę
![](https://static.wixstatic.com/media/5e7fe5_f47c5cb2e8a24daf8736d27a1dc3e3c9~mv2.png/v1/fill/w_75,h_50,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/5e7fe5_f47c5cb2e8a24daf8736d27a1dc3e3c9~mv2.png)
Paznokcie miękkie lub rosnące w górę.
PRZYCZYNA: niedobór żelaza. ZALECENIA: jeśli testy potwierdzają niski poziom żelaza, zastosuj 325 mg siarczanu żelaza trzy razy dziennie oraz uzupełnij swoją dietę w produkty zawierające żelazo.
Najlepiej przyswajalne przez organizm jest tzw. żelazo hemowe, którego źródłem jest mięso, szczególnie wołowina. Źródłem żelaza mogą być również produkty roślinne, jednak związki anty-odżywcze utrudniają jego wykorzystanie.
Produkty zawierające żelazo (mg/100 g produktu):
podroby (wątroba, nerki), suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki > 4 mg;
pieczywo i inne produkty zbożowe, mięso, drób, jaja 1 - 4 mg;
mleko i produkty mleczne, ziemniaki, ryby, owoce, ryż, warzywa <1 mg.
Stopień wchłaniania żelaza niehemowego z pożywienia można poprawić poprzez spożycie produktów bogatych w witaminę C oraz kwasy organiczne.
Znajdziesz je w:
pomarańczach, gruszkach, jabłkach, ananasach;
śliwkach, bananach, mango, melonach;
kapuście kiszonej;
ziemniakach, burakach, dyni, brokułach.