Love Yourself, Piękna 66/5, Manicure, Pedicure

Paznokcie miękkie lub rosnące w górę


Paznokcie miękkie lub rosnące w górę.

PRZYCZYNA: niedobór żelaza. ZALECENIA: jeśli testy potwierdzają niski poziom żelaza, zastosuj 325 mg siarczanu żelaza trzy razy dziennie oraz uzupełnij swoją dietę w produkty zawierające żelazo.


Najlepiej przyswajalne przez organizm jest tzw. żelazo hemowe, którego źródłem jest mięso, szczególnie wołowina. Źródłem żelaza mogą być również produkty roślinne, jednak związki anty-odżywcze utrudniają jego wykorzystanie.


Produkty zawierające żelazo (mg/100 g produktu):

  • podroby (wątroba, nerki), suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki > 4 mg;

  • pieczywo i inne produkty zbożowe, mięso, drób, jaja 1 - 4 mg;

  • mleko i produkty mleczne, ziemniaki, ryby, owoce, ryż, warzywa <1 mg.

Stopień wchłaniania żelaza niehemowego z pożywienia można poprawić poprzez spożycie produktów bogatych w witaminę C oraz kwasy organiczne.

Znajdziesz je w:

  • pomarańczach, gruszkach, jabłkach, ananasach;

  • śliwkach, bananach, mango, melonach;

  • kapuście kiszonej;

  • ziemniakach, burakach, dyni, brokułach.

#paznokcie #płytkapaznokciowa

Ostatnie posty